U bevindt zich hier: Home | Vraagbaak | Gebruiksaanwijzing Urineweginfectie Care test

Gebruiksaanwijzing Urineweginfectie Care test

Gebruiksaanwijzing Urineweginfectie Care test

Gebruiksaanwijzing Urineweginfectie Care test 
Voor de engelstalige gebruiksaanwijzing: klik op de onderstaande link
Urineweginfectie Care test engels

Urineweginfectie CARE diagnostics

Lees a.u.b. beide zijde van deze gebruiksaanwijzing aandachtig door voordat u de test uitvoert.

Algemene informatie.


Een urineweginfectie is een ontsteking van de urineweg, deze wordt meestal veroorzaakt door een bacterie en primair door een darmbacterie. Het urinewegsysteem bestaat uit de urineleider (ureter), de blaas, urinebuis (urethra), de nieren en het nierbekken.


Het zijn meestal vrouwen die een urineweginfectie krijgen, omdat de korte urinebuis het binnendringen van micro-organismen vergemakkelijkt. Ongeveer 11% van de vrouwen krijgt ieder jaar een urineweginfectie. Maar ook oudere mannen kunnen een urineweginfectie oplopen wanneer ze een vergrote prostaat hebben die een obstructie kan vormen voor de doorstroming van de urine.


Bij gezonde mensen is urine steriel (bevat geen micro-organismen). De beste methode om je urinewegsysteem steriel te houden is regelmatig je blaas volledig legen.

In het algemeen begint een urineweginfectie in de urethra en kan zich vervolgens verspreiden naar het bovenste gedeelte van de urineweg tot in de nieren toe.


De symptomen variëren nogal, afhankelijk of alleen het onderste gedeelte van het urinewegsysteem of zowel het onderste als het bovenste deel is aangedaan. Bij een ontsteking in het onderste gedeelte wordt een branderige pijn gevoelt tijdens het legen van de blaas en men heeft steeds een sterke aandrang om te plassen. De urine kan hierbij troebel zijn en een sterke geur afscheiden. Wanneer ook de blaas is aangedaan, zogenaamde cystitis (een milde maar zeer onprettige blaasontsteking). Wanneer de bovenste urineweg is aangedaan, kunnen de symptomen gelijk zijn als hierboven beschreven, maar additioneel wordt er vaak pijn in de lage rug aangegeven, koorts en rillingen. In extreme gevallen is een ziekenhuisopname niet uitgesloten. De medische behandeling is afhankelijk van de precieze factoren en omstandigheden. Patiënten reageren over het algemeen snel op een behandeling met antibiotica.


Hoe worden urineweginfecties vastgesteld?
In het algemeen, wordt eerst de teststrip in een bekertje met urine gedompeld om vast te stellen of er tekenen zijn van een infectie zoals: eiwit (proteïne), witte bloedcellen (leukocyten) of nitriet (verschillende bacterie die normaliter niet in de urine voorkomen zetten nitraat uit het voedsel om in nitriet). Wanneer een van deze tekenen aanwezig zijn in de urine is het van belang om een meer gedetailleerd onderzoek te doen van zowel de urine als de patiënt om de oorzaak vast te stellen.


Let op:

Het wordt aanbevolen om voor het uitvoeren van deze test ochtendurine te gebruiken, omdat de ochtendurine het meest geconcentreerd is. De urine die gebruikt wordt voor deze test mag niet in contact komen met water van het toilet, desinfecteer- of schoonmaakmiddelen.

Alleen voor vrouwen: De test mag niet uitgevoerd worden tijdens en de eerste drie dagen na de menstruatie. Het urinemonster mag niet vervuild worden met vaginaal vocht omdat dit kan leiden tot misleidende resultaten..


Test componenten

Gebruiksaanwijzing inclusief kleurentabel voor het evalueren van de testresultaten, 2 folieverpakkingen met ieder een teststrip en een vochtwerendmiddel.

Om deze test uit te voeren heeft u ook een horloge met secondewijzer, een schoon bekertje voor de opvang van de urine nodig. (Let op dit bakje dient schoon te zijn en vrij van desinfecteer- en schoonmaakmiddelen).

Het uitvoeren van de test ( stap voor stap)

1. Voorbereiding van de test.

Voordat u de folie opent, zoek een bruikbaar bakje om de urine in op te vangen.


2. Van de ochtend urine op en open de folieverpakking.


2a. Verzamel de urine in het bakje


2b. Open een van de folieverpakkingen aan de bovenzijde en neem er een teststrip uit. Belangrijk: raak de testvlakjes niet aan.

Het meeverpakte vochtwerendmiddel kunt u ongeopend weggooien in het huisvuil.


3. Dompel de teststrips in het bakje met urine.


3a. Dompel de teststrip in het bakje met urine waarbij u erop let dat alle drie de testvlakjes minstens 2 seconden ondergedompeld zijn.


3b. Neem vervolgens de teststrips uit het bakje met urine en verwijder de overtallige urine aan de rand van het bekertje.


4. Wacht totdat het resultaat zichtbaar wordt.

Leg de teststrip horizontaal op de achterzijde van de verpakking en wacht 60 seconden. Dit om te voorkomen dat urine van het ene vlakje overloopt naar het andere.


5. aflezen van de resultaten

Na 60 secondes gewacht te hebben, lees de resultaten direct af door de testvlakjes te vergelijken met de bijgeleverde kleurcoderingstabel zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding. De resultaten van zowel de leukocyten, nitriet als de proteïne moeten nu binnen de volgende 60 seconden afgelezen worden. Kleurveranderingen aan de rand van de testvlakjes en kleurveranderingen die optreden na 2 minuten moeten niet meegenomen worden in het uiteindelijke resultaat.


Leukocyten

Wanneer de kleur van het testvlakje niet zijn veranderd of geel gebleven zijn, is er geen spraken van aanwezigheid van leukocyten (negatief resultaat voor leukocyten).

Wanneer het testvlakje paars verkleurd, dan zijn er leukocyten gevonden in de urine (positieve test voor leukocyten).


Nitriet

Wanneer de kleur van het testvlakje niet zijn veranderd of wit gebleven zijn, is er geen spraken van aanwezigheid van nitriet (negatief resultaat voor nitriet).

Wanneer het testvlakje roze verkleurd, dan is er nitriet gevonden in de urine (positieve test voor nitriet).


Proteïne

Wanneer de kleur van het testvlakje niet zijn veranderd of geel gebleven zijn, is er geen spraken van aanwezigheid van proteïne (negatief resultaat voor proteïne).

Wanneer het testvlakje groen verkleurd, dan is er proteïne gevonden in de urine (positieve test voor proteïne).


Wat moet ik doen wanneer mijn testresultaat positief is?

Let op, voor een positief resultaat hoeven niet alle drie de parameters aangetroffen te worden in de urine. Zelfs wanneer slechts een parameter positief wordt bevonden, kunt u er vanuit gaan dat er iets mis is met uw urine. De reden hiervoor hoeft niet per definitie een urineweginfectie te zijn. Neem zo spoedig mogelijk contact op met uw huisarts, die de mogelijkheid heeft een nauwkeurigere diagnose te stellen. Neem bij uw bezoek aan uw huisarts deze gebruiksaanwijzing mee zodat hij / zij goed geïnformeerd is over de test die u zelf heeft uitgevoerd.


Wat moet ik doen wanneer mijn testresultaat negatief is?

Onthoudt dat uw test resultaat pas negatief is wanneer voor alle drie e parameters de testvelden negatief zijn. Wanneer u echter nog steeds de symptomen heeft van een urineweginfectie en / of andere symptomen neem dan contact op met uw huisarts voor een nader onderzoek.


Wanneer moet ik de tweede test gebruiken
?

De tweede test kunt u altijd gebruiken als extra controle “double check” zolang de vervaldatum niet is verlopen. Zorg ervoor dat u gedurende deze tijd de gebruiksaanwijzing zorgvuldig bewaard omdat u deze nodig heeft om de testresultaten te vergelijken met het kleurenschema.


Achtergrondinformatie over de testbevindingen

Leukocyten

De aanwezigheid van leukocyten is een belangrijke aanwijzing voor ontstekingachtige ziektebeelden van de nieren en de urineweg. Normaliter worden bij bacteriële urineweginfecties leukocyten gevonden in de urine.

Bij chronische ontstekingen, of bij condities waarbij het ontstekingsproces al weer verminderd, kunnen leukocyten in e urine worden aangetroffen zonder dat er bacteriën aangetroffen worden. Bij inname van cephalexine of gentamycine of wanneer er een veel glucose in de urine aanwezig is kan dit resulteren in een vals negatief resultaat. Bij inname van imipenem, meropenem of clavulanic zuur, kan het resultaat vals positief zijn.


Nitriet

Nitriet welke uitgescheiden wordt via e urine kan alleen afkomstig zijn van bacteriën aanwezig in het urinewegsysteem die nitraat omzetten in nitriet. Dit betekend dat een van e belangrijkste symptomen van een urineweginfectie e aanwezigheid van nitriet in de urine is. Maar, een eenmalig negatieve test voor nitriet betekend nog niet dat u geen urineweginfectie kan hebben, omdat het aantal bacteriën en de hoeveelheid nitraat ( welke wordt omgezet) enorm kan variëren.

Wanneer urine niet lang in de blaas aanwezig blijft, door honger, een groentevrij dieet en / of een behandeling met antibiotica kan een vals negatieve uitslag geven van de test. Wanneer u medicijnen slikt die phenazopyridine bevatten kan dit weer juist een vals positieve testuitslag geven.


Proteïne

De aanwezigheid van proteïne (eiwitten) in de urine is een frequent voorkomend symptoom voor een nierinfectie.

Er zijn tal van andere redenen voor het hebben van proteïne in de urine. Het wordt onder andere gevonden bij een ontsteking van de blaas, de prostaat en bij bloedingen in het urineweg. Uw huisarts zal wanneer proteïne in uw urine wordt aangetroffen een differentiaaldiagnose opstellen en de oorzaak proberen te achterhalen.

Infusie met Polyvinylpyrrolidon of medicamenten met Phenazopyridin kunne een vals positief testresultaat geven.


De testcomponenten kunnen gewoon met het huisvuil weggeworpen worden.

Belangrijk: Raadpleeg altijd eerst uw huisarts voordat u belangrijke medische beslissingen neemt.


Product informatie:

Deze test detecteert proteïne, nitriet en / of leukocyten in de urine.


Proteïne: Een indicator in het testvakje reageer met proteïne in de urine waardoor de kleur in groen veranderd.


Nitriet: Gramnegatieve bacteriën in de urine zetten nitraat om in nitriet. Nitriet reageert met chemicaliën in het testvakje waardoor er een roze kleur ontstaat.


Leukocyten: Een enzym (esterase) afkomstig van e granulocyten (een van de vele verschillende leukocyten) zorgt voor een chemische reactie in het testvakje waardoor het vakje paars kleurt. Andere leukocyten als granulocyten kunnen niet worden gedetecteerd.


De chemische componenten in de testvakjes moeten worden gezien als potentieel gevaarlijke substanties, echter zij vormen geen gevaar wanneer alle testcomponenten gebruikt worden zoals beschreven in de gebruikshandleiding.


Rekening houden met de gebruiksaanwijzing

Test buiten bereik van kinderen houden

Test na de vervaldatum niet gebruiken

(zie boven op de insteekklep van de verpakking)

Testkomponenten tussen de 4 – 30 graden C bewaren

Test en prikhulp maar een keer gebruiken

Een beschadigde prikhulp niet gebruiken

Testschijf en teststrip niet vouwen

Test alleen voor gebruik buiten het lichaam

In-vitro-diagnostiek voor eigengebruik

 
Infocentrum

U heeft een vraag of wilt meer informatie?
Neem contact met ons op

Vraagbaak

Ik heb een vraag m.b.t.

Klachten & aandoeningen

Of

Producten

Zoeken

Verstuur